Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V September 2015 ~ olahbersama® Blogger Widgets

September 29, 2015

0 Comments

Chapter 197 || PIZZA - Menu aidiladha 2015 ||

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Rabu malam kami gerak ke Felda Soeharto. Esoknya lepas sembahyang raya korbankan 2 ekor lembu. Aku tak berapa sihat pagi tu so memang tak tengok the whole process. Basically 95% kerja dibuat oleh ahli keluarga En Edi. Tengahari jugaklah siap semuanya.

Petang tu makan sup tulang and asam pedas tetel. Kira masing masing telan lemak je kekdahnya. Lemak sedaplah.

Jumaat tu dalam pukul 11.30 pagi gerak balik. Ramai nak pergi berkelah di Kalumpang. So pergilah. Aku just datang hantar anak anak kat mak nek & wan pastu balik. Perangai sangat.

Eh jangan kata bukan bukan. Aku memang malas nak mandi mandi macam tu. Not in the mood. So balik rumah kemas apa yang patut. Basuh baju then uli tepung buat pizza. Uli 2 adunan. 1kg tepung.

Dah siap bakar call mak ayah suruh semua datang sini lepas berkelah. Tak semua yabg datang. Tapi Alhamdulillah, 2 tray besar pizza licin. Aku buat pizza ayam & sosej. Buat pun based on barang yang ada di rumah je. Takde beli beli sebab malam tu nak bertolak balik Sg. Siput pulak.

Dah buat pizza post gambar dekat famili. Dah depa pun nak pizza juga. Jadi petang Sabtu tu ulilah pizza. Buat 1 adunan 0.5kg tepung .. dapat 2 tray kecil pizza + 1 roti loaf.
Ni pizza mula mula. Sebelah letak ayam, capsicum, cendawan butang, mozarella. Sebelah lagi letak daging. Sekali hadap, 5 orang, settle. Mak pun suka. Yeay!!

Aku guna daging kisar RAMLY. Basuh, letak pepper sket dan masak sampai ayam dan daging masak & air kering. Pastu boleh buat topping. Lebih boleh simpan nak masak apa apa lain kali.

Yang ni untuk Intan & Joi bawa balik. Sebelah ayam sebelah sosej.
Makanlah hangpa puas-puas.

Lebih kita buat roti loaf. Atas tabur Chia Seed. 

Pastu buat sikit untuk order. Tak banyak pun, buat roti butterscotch je. Sampai rumah malam tu uli lagi setengah kilo untuk roti sosej.

So basically, balik Sungai Siput tu memang meroti je lah kekdahnya. Tapi best, sedap je bau bila roti  tengah bakar. Nak rasa?? Mehla order kat iolls. Hahahaha...

ok bai.

September 11, 2015

12 Comments

Chapter 196 || Kelas Roti

| Posting by: jie || Photo by : jie |

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah. Tercapai jugak hasrat nak berguru.
Sabtu lepas join kelas roti di Shah Alam.

Cikgu ni tengok IG aku. Pastu dia kata dah boleh buat roti dah. Kenapa nak g kelas??
Aku kata aku nak berguru. Sebab yang lepas-lepas aku buat ikut youtube dan google saja.

Kalau ikut itinery 9.00 - 5.00 petang. Termasuk la waktu makan minum semua.
Tapi haritu 6.45 petang baru aku keluar rumah cikgu tu.
Sebab aku pegi dengan mak aku so bawak balik 4 kotak roti. Sorang 2 kotak  dapat.

Sapa yang nak join kursus tu boleh contact akak ni di SINI dan SINI . Akak ni pun blogger jugak. Blogger hebat !!

Hmmm... Nak letak gambar je. Boleh jamu mata. Nak jamu roti tak boleh.. haha..

Mula-mula cikgu ajar buat pizza. Semua masa ni tengah semangat.

See? Kan aku cakap semua semangat.
Kalau dah kelas tu pompuan semua memang tak payah risau. Tala je kamera.
Cikgu je yang takmo masuk dalam gambar sangat.
Padahal cun gila kot cikgu kami.

Peserta pada hari kejadian. Bersama roti yang telah siap. Ni baru sikit.

Tengok gambar ni terus sentap. Boleh cikgu tak masukkan muka aku...  T____T
Oh yang duduk depan sekali (kiri) tu mak iolls ya. 

Dalam tengah sibuk belajar tu.. Ko tengok... 

Mak aku dah macam cikgu dah kekdahnya... Ni belajar uli tangan..

Bersama sebagahgian roti yang dah siap packing. Tak muat nak letak kat meja semua. 
Roti kalau dah sejuk memang kena packing/ simpan dalam bekas bertutup. 
Nanti masuk angin. Keras. 


Sebelum balik. Lagi 2 orang missed. Tengah solat. 

Sebelum kelas..Cikgu dah pesan siap-siap.
Jaga diri. Esok guna banyak tenaga.
Pakai baju yang sesuai. Esok panas.

Haaa... memang betul. Buat kerja berdiri. Tengahari je ramai dah pancit. Aku smpai sakit tumit semua. Yang mak aku OK la plak.

Lepas tu panas sebab kipas memang tak pasang masa buat roti. Sebab nak bagi roti naik cantik.
So kalau nak buat roti tak payah la nak melawa. Mekap pun x payah pakai. 
Cairrrr...


Sampai rumah pukul 9.30 malam. Balik tu singgah RNR Guthrie solat dan makan. Ingatkan balik rumah nak mandi dan tido je.
Sekali kul 12 jugak aku tido. Apa pun tak bolehhh...

Ni sebahagian roti yang kami bawa balik.
Semua 4 kotak besar. Aku 2 kotak. Mak aku 2 kotak.

Esok pakat-pakat sedekah. Kat jiran sikit. Kat adik-adik sikit. Kat pengasuh Zahra sikit.
Mak bawak balik sikit.
Ahad petang tu roti bahagian kami yang dimakan dah langsai. 

Kesimpulannya, kelas ni sangat-sangat membantu aku.
Tak rugi pegi belajar.
Even aku dah banyak kali buat roti, banyak sangat ILMU baru yang aku dapat masa kelas ni.
Betulla orang cakap. Makin banyak kita belajar baru kita tahu banyak benda yang kita patut tahu. 
Cikgunya dah la cantik. Haha.. 

Lagi satu senang sebab semua perempuan. So kalau nak sinsing lengan semua pun OK. 
Cikgu ni bukan bua kelas roti je.. Macam-macam lagi. Gi lah terjah FB page dan blog dia.

Jumpa kawan baru lagi.

Nanti aku update details roti dan harga sekali. Sapa nak order BOLEH ORDER kat iolls k. 

Homemade. Dijamin lembut.

Ada 1 website aku terjah haritu.. omputih punya page la..

Ayat dia lebih kurang gini lah..

bila dah rasa sendiri roti yang dibuat sendiri especially yang baru keluar dari oven, kita takkan nak beli roti di kedai runcit dah. Gittew.

OK bai. 













September 08, 2015

8 Comments

Chapter 195 || Lawatan Taska ke Farm in The City, Bangi

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Isnin lepas taska Zahra buat lawatan ke Farm in The City.
2 kelas. 2 bas.

Actually ni kali kedua Zahra ke sini. Pernah blog pasal ni kat SINI [klik]  tahun lepas. 

Gerak dari Tanjung Malim dalam 8.30 pagi. Zahra memang seronok sangat sebab dapat naik bas. Dengan kawan-kawan plak tu.

Dalam trip ni salah seorang ibu-bapa / penjaga kena ikut sekali. Yelah nak jaga budak 3 tahun. Jenuh la cikgu.

Jom tengok gambar je lah.


Sebenarnya Zahra sangat happy. Cuma bila kata nak ambil gambar terus jadi statik. 
Aku plak yang nampak terlebih happy. Belasah ja lah.

Dah sampai. Wajib bergambar beramai-ramai dulu.
Bagus planning. Sebab kalau amik gambar last sekali confirm tak cukup korum. 
Belum kira tantrum budak-budak 3 tahun ni lagi..


Sebenarnya tempat ni tinggi jugak. Tapi Zahra gigih nak feed jugak. Berjaya akhirnya.  Bagus nak...


Tengok itik-itik tu makan. Menonggeng2. 
Katanya itik tak suka membazir. Dia akan makan semua yang ada.

Comel kan?

Timing yang just nice. Merak ni tengah nak ngorat 2 ekor betina kat kiri kanan dia tu. 
Memang cantik...

Cubaan menangkap ayam. 

Kambing. Zahra selagi kambing tu tak makan kangkung dia selagi tulah dia kejar kambing tu.

Rusa. Badan dia vibrate. Haha.

Sibuk nak kawan ngan ayam. 

Rabbit. Pun sama. Kejarlah Zahra selagi tak dapat. Dia geram sangat tengok semua ni. Memang kalau dapat tak taulah kena picit macammana. haha. 



Feed ikan plak. Yang ni pun sampai 3 round. Tu pun nak lagi sampai penat hakuu....





Anak ayam. Yang ni pun dia pegang pastu picit-picit. Mati jugak anak ayam ni. 
Tapi bilangan anak ayam dah tak berapa banyak macam DULU.


Zahra asik pegang je. Geram la tu..












Sampai Tanjung Malim pukul 5.00 petang. Dah turun bas Zahra nangis sebab bas tinggal dia. haha.

Overall, kids enjoyed the trip. Tak taulah next year macmmana.

ok bai. 



back to top